sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

1715949373-dsc06037-1715949336712 Necenzurirano

"Ne morem izključiti, da so na uradu vzporedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

viola Ekipa24.si

Diverzantska akcija: Viole v Ljubljani napadle ...

Afera ogroža von der Leyenovo politično prihodnost, saj poteka v obdobju pred evropskimi volitvami, Odkrito.si

Ursula von der Leyen in primer Pfizergate

Scheffler 23 pm Ekipa24.si

Številka ena na svetu v lisicah! Ne boste ...

(dš)
(dš)
0 03.05.2024 11:25:10

Komaj čakajo na evropsko prvenstvo

Na EP v Beograd v enaki zasedbi kot v Talinu
TZS
Naslednji teden bo za večino slovenskih reprezentantov v tekvondoju najpomembnejši teden v tem letu. Tekmovali bodo na evropskem prvenstvu, ki ga bodo organizirali v Beogradu. V glavno mesto Srbije se bo napotilo pet Slovencev – Nikolaj Bulatović, Patrik Divković, Lin Kovačič, Domen Molj in Ivan Konrad Trajković.

Vsi so se v zadnjem mesecu intenzivno pripravljali na prvenstvo stare celine. Atmosfero v Beogradu so testirali pred štirinajstimi dnevi na tekmi svetovnega pokala, ko sta se Divković in Kovačič prebila do polfinala. Še bolje je šlo reprezentantom minuli konec tedna v Talinu, glavnem mestu Estonije, na devetem Predsednikovem evropskem pokalu. To je bil za večino udeležencev zadnji test pred prihajajočim evropskim prvenstvom. Na severu Evrope je slovenska reprezentanca osvojila kar štiri medalje. Lin Kovačič je bil zlati, Domen Molj, Ivan Trajković in Patrik Divković so si priborili bronaste medalje! Peti član reprezentance, Nikolaj Bulatović, je po treh rundah izgubil dvoboj za medaljo proti tretjemu nosilcu, Francozu Sebastienu Alesiou.

Kot po maslu je šlo našemu najuspešnejšemu posamezniku, Linu Kovačiču. V Talinu je opravil štiri dvoboje in vse štiri zmagal po dveh rundah. Nemec Muskevits, Poljak Cudnoch, Hrvat Dugać in Ukrajinec Humačenko so mu morali čestitati za zmago. "Na pot sem odpotoval dobro pripravljen. Nisem občutil nobenega pritiska. Vse borbe sem res dobro oddelal, tako da sem zadovoljen s prikazanim. Ker je šlo za tekmovanje nekoliko višjega nivoja, mi zmaga na Predsednikovem pokalu res veliko pomeni. Test v Estoniji je pokazal, da sem za evropsko prvenstvo odlično pripravljen. V Beograd grem po čim boljši rezultat. Vse bom dal od sebe. Bomo videli, kam me bo to pripeljalo," je bil z opravljenim v Talinu zadovoljen Kovačič.

Tri kategorije nižje od njegove se je ob Bulatoviću boril Domen Molj. Prve tri dvoboje proti Nemcema Onusu in Halimu ter Francozu Alesiu je dobil z 2:0, polfinale proti Špancu Vazquezu pa izgubil z enakim izidom. "Sem zadovoljen. Pokazal sem dobre nastope, sproščene in pametne! To je dobra popotnica za evropsko prvenstvo. Upam, da bo tudi Beograd zame srečno mesto. V dvobojih izhajam iz lastne taktike, ne iz prilagajanja nasprotnikom. Vem, da se takrat najbolje borim," je povedal Molj.

Naš olimpijski potnik Patrik Divković je tokrat tekmoval v kategoriji do 87 kilogramov. Kot drugi nosilec je bil v prvem krogu prost, v drugem je premagal Nemca Jurgensa, v polfinalu pa je bil z 2:0 od njega boljši Tunizijec Ifaoui. Zastopnik slovenskega tekvondoja na olimpijskih igrah v Parizu je povedal: "Prvi dvoboj je bil v redu. V drugem sem prvo rundo slabo oddelal. Bolje je bilo v drugi rundi, ki sem jo izgubil zelo tesno. Vse skupaj jemljem kot dobro motivacijo za evropsko prvenstvo."

Ivan Trajković je bil v Talinu slovenski predstavnik v kategoriji nad 87 kilogramov, torej se je vrnil v kategorijo, v kateri je v preteklosti dosegal vrhunske rezultate in ki jo zelo dobro pozna. Po sodniški odločitvi je premagal Španca Mediavillo. Sledil je dvoboj s starim konkurentom Hrvatom Šapino, ki ga je Bistričan premagal z 2:1 in si s tem zagotovil najmanj bronasto medaljo. Zelo napet je bil tudi njegov naslednji dvoboj. Tekmec v polfinalu, prvi nosilec Mehičan Sansores, se je veselil zmage z 2:1. Navkljub porazu Trajković po koncu tekmovanja ni bil razočaran. Nasprotno. "Bilo je zelo dobro. To je bil moj najboljši nastop po olimpijskih igrah v Tokiu. Takšne dvoboje proti odličnim nasprotnikom sem zelo pogrešal. V Estoniji se je moja samozavest precej povečala, tako da se zelo veselim evropskega prvenstva!"

Z novim vodstvom v novo olimpijsko obdobje

Prihajajoče evropsko prvenstvo bo prvo, pod katerega se bo podpisalo nekoliko spremenjeno vodstvo slovenske tekvondo zveze. Na izredni volilni skupščini v Ljubljani so predstavili različna poročila in izvedli volitve. Delegati klubov iz WTT in ITF so bili enotni, saj je bil za novega predsednika zveze z maksimalnimi 25 glasovi izbran Zlatan Ranđelović, za generalnega sekretarja zveze pa z enakim številom glasov Miha Hiršl. Tomaž Barada, dosedanji predsednik Taekwondo zveze Slovenije, je čestital Ranđeloviću in mu predal predvsem veliko odgovornost, ki jo nosi s seboj tovrstna funkcija.

"Dragi kolegi, hvala vsem za podporo na volitvah za predlaganega generalnega sekretarja Miho Hiršla in zame kot novega predsednika Taekwondo zveze Slovenije! Vaše zaupanje nama veliko pomeni. Naše delo ne bo lahko zaradi vseh izzivov, ki so pred nami, a sem prepričan, da lahko storimo še več, kot smo do zdaj. Zmagala je naša enotnost, strokovnost, transparentnost, zaupanje in komunikacija. Želim in verjamem, da lahko samo na ta način uspešno delujemo tudi v prihodnje. Najina vrata bodo vsem vam vedno odprta. V naslednjih dneh bomo določili kratkoročne in dolgoročne cilje. Vsak posameznik je pomemben in današnje dogajanje kaže na to, da smo do zdaj delali dobro. V bodoče si želim, da delamo še bolje," se je delegatom po glasovanju zahvalil Zlatan Ranđelović.

Za gladko delovanje zveze je zelo pomembno tudi delo generalnega sekretarja, ki ga je, in to odlično, opravljal Hasan Ibrić. Zdaj se odpravlja v pokoj. Miha Hiršl je stopil v kar velike čevlje, a obljublja, da bo delo nadaljeval na vsaj enaki ravni kot njegov predhodnik. 

Galerija

Članki iz rubrike