sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

Goran Dragić 23 mm Ekipa24.si

Kakšna izpoved! Goran Dragić razkril, zakaj je ...

Kate se je odločila, da bo okrevala na res rajskem otoku Odkrito.si

Kate Middleton - okreva "skrita v raju!"

Scheffler 23 pm Ekipa24.si

Številka ena na svetu v lisicah! Ne boste ...

Patricia Nagashi Brilli
Patricia Nagashi Brilli
0 03.05.2024 11:06:34

Maša Colja iz društva Libero najboljša solistka leta

Maša Colja
JERNEJ ŠERJAK
Pretekli teden so v koprskem gledališču podelili nagrade najboljšim plesalcem Plesne zveze Slovenije (PZS), ki so lani s svojimi tekmovalnimi dosežki največ prispevali k ugledu slovenskega tekmovalnega plesa doma in v svetu.

Kot najboljša solistka je bila nagrajena 18-letna Maša Colja iz društva Libero, za nagrado pa sta bili nominirani tudi Nives Žlof Androjna iz ljubljanskega društva Bast, ki je zmagala na evropskem prvenstvu v breakingu, ter Teja Lampe iz ljubljanskega Bolera, ki je na svetovnem prvenstvu v street showu priplesala na drugo mesto.

Ponižnost, potrpežljivost in močna disciplina

Maša Colja je na evropskem prvenstvu zmagala v hip hop battlih, a do nagrade PZS jo je zagotovo pripeljala tudi njena ponižnost, potrpežljivost in močna disciplina. Tako jo je opisal njen trener Nejc Osovnikar, ki jo je bolje začel spoznavati leta 2019, ko je prvič prišla k njemu na treninge. Kot pravi, je takoj opazil njeno močno željo, da posveti svoj čas plesnemu razvoju in da bi ples posledično prežemal njeno življenje: "To vse me je dodatno motiviralo, da spremljam njeno pot bolj podrobno ter ji tako na treningih kot izven dvorane predajam vse znanje, ki ga v trenutku potrebuje."

Maša, ki po besedah njene mame Maruše Jazbec Colja ne izhaja iz plesne družine, čeprav je tudi Mašina sestra Neža zelo uspešna plesalka standardnih in latinskoameriških plesov, je po mnenju trenerja Osovnikarja od začetka črpala vse znanje, polnila svojo beležko in upoštevala navodila v celoti brez zahtevkov, kako in kdaj bi se moralo kaj delati. "Tako je tudi prav, da učenec pristopa do učitelja," je povedal Osovnikar, ki ne skriva navdušenja in spoštovanja do mlade plesalke.

Znanje in izkušnje išče povsod

Letošnja nagrajenka pa je znanje nabirala tudi pri drugih koreografih in trenerjih. Obiskovala je odprte delavnice in se izoblikovala v različnih plesnih stilih. S trenerjem in njegovo plesno skupino so večkrat obiskali plesne battle in tekme v Sloveniji in tujini. "Skupaj s preostalimi zagnanimi učenci je prejemala ogromno izkušenj in je lahko ples ter to kulturo spoznavala od blizu. Ni želela nič zamuditi in tukaj gre velika pohvala tudi staršem, ki so jo vedno podpirali in ji celoten plesni proces omogočali," je dodal Osovnikar.

Želela je stopničke na tekmah PZS in IDO

"Iz Mašinega hitrega tehničnega razvoja plesnih osnov je prišel tudi trenutek, ko so se ji začele predajati globlje teme plesa, kot so, s kakšno zavestjo plesati na odru, kako izraziti glasbo, zakaj plesalec hiti, kako ego vpliva na ples, kaj nas v plesu zadržuje ... Maša se je brez zadržkov in z željo po rasti poglobljeno lotila procesa razumevanja globljih tem in ravno te stvari so ji po mojem mnenju odprle nivoje plesa, ki so jo popeljali do višjih rezultatov na battlih in tekmah v organizaciji PZS in mednarodne plesne organizacije IDO," je njen vzpon opisal Osovnikar in dodal, da je najprej dobila večjo prepoznavnost na balkanskih plesnih battlih, a je želela stopničke tudi na tekmah PZS in IDO, kjer so njen ples in znanje sprejeli precej kasneje.

Ne išči napak pri drugih, pač pa delaj na sebi

Osovnikar je priznal, da je bilo na trenutke vsem težko – njej, njemu in tudi staršem: "Vedeli smo, da ima znanje, da izstopa, a morala je narediti več. Ves čas sem ji govoril, naj ne išče napak pri drugih, naj dela na sebi tako močno, da ne bo prostora za napačno sojenje, da si nihče ne bo upal niti pomisliti, da ji ne da prvega mesta." Maša je tako energijo ob vsaki nezadovoljni oceni usmerila v še bolj trdo delo in tako je leta 2023 prišel naslov evropske prvakinje v hip hop battlih, je pojasnil Osovnikar, ki je nedavno tudi sam stopil med sodnike PZS.

Vrata v hip hopu se ji vedno bolj odpirajo

A gimnazijka kranjske Gimnazije Franceta Prešerna je uspešna tudi na večjih battlih v tujini izven IDO, recimo Flavourama (Avstrija). Na omenjenem dogodku je med svetovno priznanimi plesalci prišla skozi predizbor med battle, kar je na teh velikih dogodkih že velik uspeh za mlado plesalko iz Slovenije, meni njen trener, ki je dodal: "Maši se vsak dan bolj odpirajo vrata na plesni sceni hip hopa, začenjajo jo vabiti kot gostjo na battlih v tujini, tudi dvakrat se je že pojavila kot sodnica plesnih battlov v Italiji in Sloveniji. Maša je zagotovo na dobri plesni poti, in če se bo držala svojega procesa, bo lahko prišla zelo daleč. Želim ji le, da ostane ponižna ter da ves čas hlasta za višjim znanjem plesa in sebe."

Samozavest se gradi med procesom

"Odlično je, ko kdaj zmagamo in smo na stopničkah. Bolj kot to pa je pomemben proces. V procesu si gradimo samozavest. Jasno je, da si z zmago pridobimo trenutno samozavest. Če pa jo zgradiš v procesu, je ta samozavest močnejša. Nekoč prvega mesta ne bo več, ker življenje gre naprej. Zato se moramo ozreti nazaj, da vidimo skozi proces, koliko dela smo vložili, da smo prišli do rezultatov. Morda je največji uspeh to, da si ostal na realnih tleh, da si se neizmerno potil na treningih, da si užival v glasbi, da si bil umetnik in nisi odnehal. To naj vam vlije samozavest za celo življenje," pa so besede slovenske ambasadorke plesa Nike Kljun, ki je omenjeni večer prek video povezave razglasila zmagovalko med solistkami leta PZS.

Galerija

Članki iz rubrike