zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

tina gaber robert golob krizarjenje ickoti Reporter.si

Golob ni imel časa razmišljati o naši ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

STA
STA
0 25.04.2024 15:32:33

Kaja Kajzer za zlato za kolajno na EP v Zagrebu

Martin Metelko
Judoistka Kaja Kajzer se bo na evropskem prvenstvu v Zagrebu popoldan v kategoriji do 57 kg borila za zlato kolajno. Njena tekmica bo nekdanja svetovna prvakinja, Ukrajinka Darja Bilodid. Maruša Štangar (do 48 kg) in David Štarkel (do 60 kg) sta izpadla po prvi borbi.

Kaja Kajzer je Bolgarko Snežano Gramatikovo hitro naučila nekaj judoistične slovnice in jo odpravila v manj kot pol minute. Metu po osmih sekundah, ki še ni zadostoval za oceno, je 10 sekund kasneje dodala nov met in zaključni prijem.

Mlada 21-letna Avstrijka Laura Kallinger nikakor ni bila nenevarna, vseeno pa se je favorizirani Ljubljančanki upirala tudi z nedovoljenimi tehnikami in 36 sekund pred koncem je prejela odločilno tretjo kazen.

Tekmovalki Bežigrada v četrtfinalu ni bila kos niti srebrna z lanskega EP Marica Perišić iz Srbije in letošnja zmagovalka Linza. Borki se izjemno dobro poznata, zdaj je izid 7:4 v zmagah v korist Kajzer. A nazadnje sta se pomerili leta 2020, zato je bilo tudi nekaj neznank.

Kajzer je danes prepričala z aktivnim judom in hitrimi napadi, po slabi minuti podaljška pa je tudi z vedno potrebnim kančkom športne sreče zmagala.

V polfinalu je bila tekmica neugodna Nemka Pauline Starke, ki je varovanko trenerja Luke Kuralta letos že premagala v Taškentu in lani na mastersu v Budimpešti. Do prednosti vazarija pa je prišla po nezbranem zaključku Kajzer, kar je izkoristila za protinapad.


Šele to je prebudilo Ljubljančanko, ki je začela napadati iz levega in desnega garda, do zasluženega izenačenja prišla po metu minuto pred koncem, pol minute kasneje pa tudi do zmage, potem ko so sodniki tekmico zaradi nevarnega napada, pri tem je sama padla na glavo, diskvalificirali.

Maruša Štangar, ki je zadnje mesece posvetila tudi zaključku študija na biotehnični fakulteti, je v dveh minutah dvoboja z Belgijko Ellen Salens šla skozi širok spekter dogodkov. Po nekaj sekundah je zaradi krvavitve morala po zdravniško oskrbo, kasneje je po metu prejela vazari, a so ji ga sodniki odvzeli, že po polovici dvoboja pa jo je vrgla tekmica in borbo končala v parterju.

"Pri metu za vazari sem na koncu v protinapadu imela kontrolo. Najbolj škoda je, da so ob odvzemu vazarija borbo prekinili, saj sem imela priložnost za končni prijem. Ampak vseeno se dvoboj ne bi smel končati, kot se je, saj se v tako situacijo, kot se je zgodila v parterju, ne bi smela spustiti," je bila po dvoboju razočarana tekmovalka Olimpije, ki je pred prvenstvom opozarjala, da v kategoriji do 48 kg lahko premaga vsako tekmovalko, pa tudi izgubi z nižjerangiranimi tekmicami. In zgodilo se je prav slednje.

Novo priložnost za boljši dosežek bo imela 26-letna Ljubljančanka že prihodnji konec tedna na grand slamu v Dušanbeju.

V kategoriji do 60 kg je tekmovalec Impola David Štarkel, letos je dobil dve tekmi evropskega pokala, padel že po dobri minuti boja z Ukrajincem Artjomom Lesjukom. Ta je letos v dobri formi, saj je bil v svetovni seriji na stopničkah v Linzu in Tbilisiju, kar je dokazal tudi v borbi z dolgoletnim slovenskim reprezentantom.

Prvi vazari je Ukrajinec dobil po 15 sekundah, drugega po dobri minuti. Popoldan se bo boril za bron. "Razočaran sem. Dobre se poznava, a me je z novo tehniko presenetil dvakrat. Tudi sam sem pripravil novosti, a ni bilo časa, da bi jih pokazal," je po borbi povedal Štarkel.

Značke: judo, sta

Članki iz rubrike