sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

kidd doncic 23 pm Ekipa24.si

Hahaha!!! Po spotakljivih vzdihih Luka Dončić ...

Afera ogroža von der Leyenovo politično prihodnost, saj poteka v obdobju pred evropskimi volitvami, Odkrito.si

Ursula von der Leyen in primer Pfizergate

Scheffler 23 pm Ekipa24.si

Številka ena na svetu v lisicah! Ne boste ...

Stane Kadunc
Stane Kadunc
0 05.05.2024 18:45:17

Grmek presenetil, zmaga Ciernaku

Ljubljančan Anže Grmek je bil skupaj s trenerjem Francem Kalinom zadovoljen z dirko v Krškem.
psno
Na stadionu Matija Gubca v Krškem je bila na sporedu četrta kvalifikacijska dirka za EP v spidveju. Zmaga je zasluženo pripadla aktualnemu svetovnemu mladinskemu prvaku Mateuszu Ciernaku. Veliko presenečenje dirke pa je mladi Ljubljančan Anže Grmek, ki je po razvažanju ostal brez uvrstitve na challenge.

Potem ko sta bili dve na vrsti 1. maja, je bila tik pred začetkom dirke v Posavju zaključena še dirka v nemškem Stralsundu. Tu je slavil po dodatni vožnji lanskoletni GP voznik Maciej Janowski pred Przemyslawom Pawlickim in Rasmusom Jensenom iz Danske. Challenge si je zagotovil tudi Francoz Dimitri Berge.



V Krškem je 18-letni Anže Grmek že v svoji prvi vožnji pokazal, da je zelo razpoložen in v dobri formi. Kar malce presenetljivo je na noge spravil številne gledalce, ko je v tretji vožnji dneva kot blisk švignil s starta in prepričljivo premagal rekorderja steze Latvijca Gusta ter Nizozemca Steena in Italijana Battaglio. Ljubljančan je navdušil tudi v drugi (skupno sedmi) vožnji, ko je po ogorčenemu boju moral priznati premoč Poljaku Ciernaku in nekdanjem GP vozniku Vaclavu Miliku iz Češke. Kar naenkrat se je znašel v boju za dirko challenge. V njegovi tretji vožnji je že močno dišalo po tem, da bi mu lahko uspelo tudi to. Takrat se je pomeril z izvrstnim Piotrom Pawlickim iz Poljske (tik pred dirko je zvedel, da se je njegovemu starejšemu bratu v Nemčiji uspelo uvrstiti na challenge), Dancem Lyagerjem in Francozom Goretom. Uspel mu je odličen start. Dobra dva kroga je za seboj držal oba favorizirana in mnogo izkušenejša voznika iz Poljske in Danske. V tretjem krogu pa je na izhodu iz prvega ovinka na žalost pustil malce preveč prostora in to je izkoristil Andreas Lyager in ga prehitel. Kmalu zatem je to naredil še nekdanji GP voznik Piotr Pawlicki, ki je potem v zaključku vožnje ugnal še Danca. V zadnji vožnji je naš mladi Anže prišel še do ene pomembne zmage, ko je premagal Italijana Castagno in našega prvaka Ivačiča, ki je sicer zelo spodobno odpeljal dirko, in si tako priboril dodatno vožnjo za končno uvrstitev za dirko challenge, ki bo v nedeljo v Latviji. V tej vožnji pa je bil Danec Lyager boljši na startu in potem zelo zanesljivo zmagal.



Škoda za Grmeka, ki je največje presenečenje vseh štirih dirk kvalifikacij. Realno nismo mogli pričakovati takšnega rezultata, a je Anže presegel samega sebe. Takoj po dirki je ves zadihan dejal: "S samo dirko sem zelo zadovoljen. Škoda da sem izpustil veliko priložnost. Toda vseeno moram biti zadovoljen." Obenem je dokazal, da bi lahko letos napravil še korak proti mladinski eliti (še tri leta bo mladinec!). Morda pa bo dobil mesto na finalu kot rezerva, na katero računa tudi Šved Antonio Lindback.



Sama zmaga je zanesljivo odšla na Poljsko z mladim Mateuszem Ciernakom, ki je slavil brez izgubljene točke pred svojim sovoznikom Pawlickim. Tretji na dirki je bil nekdanji član GP serije, Čeh Vaclav Milik. Mimogrede pa dodajmo, da so bile mlade moči tokrat zelo dobre. Na dirki smo videli tudi eno nesrečo in to v trinajsti vožnji, ko je sredi ovinka Francoz Goret nesrečno pokosil z motorja svojega rojaka Davida Bellega, ki potem zadnje vožnje ni mogel odpeljati.



Naslednja domača dirka bo 2. junija, ko bo v Krškem dirka za zlati znak MO Krško in memorial Franca Babiča.



Vrstni red: 1. M. Ciernak 15, 2. P. Pawlicki (oba Pol) 14, 3. V. Milik (Češ) 12, 4. A. Lyager (Dan) 11+3, 5. A. Grmek 11+2, 6. N. Blodorn (Nem) 10, 7. M. Castagna (Ita) 9, 8. F. Gusts (Lat) 9, 9. M. Ivačič 6, 10. H. Van der Steen (Niz) 6, 11. T. Kamhaug (Nor) 4, 12. D. Štojs (Slo) 3, 13. S. Goret 3, 14. D. Bellego (oba Fra) 3, 15. A. Battaglia (Ita) 2, 16. A. Popa (Rom) 1
Galerija

Članki iz rubrike